Boekstart

Boekstart wil ouders en hun niet-schoolgaande kinderen samen laten genieten van boeken. Het is namelijk gebleken dat kinderen die al heel jong in contact komen met boekjes later taalvaardiger zijn, sneller kunnen lezen en beter kunnen rekenen. Goed begonnen is dus ook hier heel wat gewonnen.

De consultatiebureaus van Kind en Gezin helpen mee om het voorlezen te promoten. Ouders die er met hun baby van 6 maanden langskomen krijgen een gratis babypakket mee. Hierin zit al een eerste babyboekje en een brochure over voorlezen voor baby’s. Inwoners van een Boekstartgemeente krijgen een bon als hun kindje 15 maanden is. Hiermee kunnen ze een peuterpakket afhalen in de bib van de gemeente waar ze wonen. In dit pakket zitten twee peuterboekjes en een brochure met voorleestips.

Ouders die de smaak van het samen lezen te pakken hebben, vinden in de bib talloze boekjes om uit te kiezen: kartonboekjes, stoffen boekjes, knisperboekjes, badboekjes, … Om ze plak- en virusvrij te houden zullen de boekjes na elke uitlening een wasbeurt krijgen. Deze materialen uitlenen is bovendien helemaal gratis, want kinderen tot 18 jaar kunnen kosteloos lid worden van de bib.

Boekstart is een initiatief van Iedereen Leest. Meer info vind je op www.boekstart.be