Boek
Nederlands

Notenkraker

E.T.A. Hoffmann (auteur), Roberto Innocenti (illustrator)
De 7-jarige Marie is dol op haar houten notenkrakerpop. Op een dag ziet ze dat deze pop tot leven komt om tegen het leger van de zevenkoppige Muizenkoning te vechten. Met sfeervolle, levensechte kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Titel
Notenkraker
Auteur
E.T.A. Hoffmann 1776-1822
Illustrator
Roberto Innocenti
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Nutcracker
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2018
135 p. : ill.
ISBN
9789044832150 (hardback)

Besprekingen

De 7-jarige Marie adoreert de houten notenkrakerpop die oom Drosselmeier maakte. Het meisje is getuige van een veldslag tussen het leger van de zevenkoppige Muizenkoning en haar tot leven gekomen speelgoed onder aanvoering van Notenkraker. Het klassieke sprookje van Hoffmann (1776 - 1822) verwoordt het levensverhaal van de houten pop, zijn vriendschap met Marie en heeft een wensvervullend einde. De tekst is weergegeven in hoofdstukken en hanteert lange zinnen, dialogen en vakjargon. Verhalende schrijfstijl met een wat belerende ondertoon. De lezer wordt rechtstreeks aangesproken: 'Lieve lezer, ik weet dat je dapper bent (-).' De leesbaarheid is lastig vanwege het lichtgrijze lettertype op een witte achtergrond. De paginagrote, gekleurde prenten tonen een gedetailleerde, fotorealistische mix van fantasie en werkelijkheid. De surrealistische sfeer wordt verhoogd door het (kikvors)perspectief en de beschaduwing. Auteurs als C.S. Lewis (Narnia-reeks) zijn vermoedelijk geïnspireerd door de…Lees verder

Over E.T.A. Hoffmann

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (Koningsbergen, 24 januari 1776 - Berlijn, 25 juni 1822) was een Duits auteur, componist, dirigent, jurist en tekenaar. Zijn laatste voornaam luidde eigenlijk Wilhelm, maar uit bewondering voor Mozart veranderde hij deze in Amadeus.

Van beroep was Hoffmann jurist, maar daarnaast was hij een hartstochtelijk muziekliefhebber, succesvol muziekrecensent en componist. In 1822 overleed hij door nerveuze uitputting en overmatig drankgebruik.

In Bamberg is sinds 1930 het museum E.T.A. Hoffmann-Haus aan hem gewijd.

Vernieuwende vertelstructuur

Als schrijver bleek Hoffmann meeslepend, origineel en geniaal te zijn, zoals blijkt uit zijn in 1809 geschreven Ritter Gluck, over de bekende componist; Die Elixiere des Teufels uit 1816, over fatalisme en onmacht. Daarna komen de Nachtstücke, de Phantasiestücke en Die Serapionsbrüder uit, allemaal ges…Lees verder op Wikipedia