Boek
Nederlands

Verzamelde gedichten

Gerrit Kouwenaar (auteur), Mirjam van Hengel (samensteller)

Gerrit Kouwenaar, een van de dichters uit de Vijftigers-groep, had een onvervreemdbaar eigen stem, een eigen vocabulaire en zelfs een eigen grammatica; hij was iemand die de taal nieuw leven inblies. Zijn gedichten, waarin de ‘ik’ vervangen werd door ‘men’ en de punt door een streepje, zetten de tijd stil. Soms worden ze moeilijk genoemd, hermetisch, maar wie goed leest ontdekt een ongekend emo

Titel
Verzamelde gedichten / Gerrit Kouwenaar ; samenstelling en nawoord Mirjam van Hengel
Auteur
Gerrit Kouwenaar
Samensteller
Mirjam van Hengel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij BV, 2023
926 p.
ISBN
9789021482194 (hardback)

Besprekingen

De man die moest

Tien jaar na zijn overlijden krijgt Gerrit Kouwenaar, de meest vernieuwende, radicale en invloedrijke naoorlogse Nederlandse dichter, een biografie en een verzameld werk.

De Nederlandse dichter Gerrit Kouwenaar moest veel van zichzelf, als schrijver. Zijn ambitie was groot. Dat had ongetwijfeld te maken met de context waarin hij geboren werd en opgroeide. De kwaliteitseisen die hij aan zijn poëzie stelde, hebben van hem de meest vernieuwende, radicale dichter van de tweede helft van de twintigste eeuw gemaakt, en zijn inzichten werken nog altijd door in de hedendaagse poëzie. Als pathos uit den boze is, dan komt dat door Kouwenaar.

In zijn biografie, niet toevallig men moet getiteld, maakt de Nederlandse journalist Arjen Fortuin duidelijk dat twee elementen wellicht bepalend waren voor Kouwenaars veeleisendheid. Zijn vader was een gerespecteerd journalist, zijn moeder maakte wandkleden en zo groeide Gerrit op in een behoorlijk welvarend gezin in Amsterdam-Zuid. Maar de jonge Kouwenaar deed het niet zo goed op school, dus restte hem niet veel anders dan zijn droom waar te maken: dichter worden.

Fortuin laat zien hoe s…Lees verder

Het werk van de Nederlandse dichter Gerrit Kouwenaar (1923-2014) werd door zijn redacteur Mirjam van Hengel samengesteld en gebundeld in een zeer fraaie editie. Gerrit Kouwenaar had zelf een selectie gemaakt en bepaalde gedichten geschrapt doch Van Hengel heeft deze niet-weerhouden gedichten in een afzonderlijk tweede deel van de bundel opgenomen als ‘vroege voorjaarsdag’. De lezer zal in dit tweede deel ook de mooi geïllustreerde bundel ‘goede morgen Haan’ aantreffen in fotografische kleurendruk, geschreven in 1949. Het belangrijkste eerste deel bevat zeventien bundels, geschreven tussen 1953 en 2005. Het spreekt voor zich dat de stijl van Kouwenaar in die halve eeuw is geëvolueerd hetgeen Van Hengel in haar nawoord in drie perioden indeelt. De jaren vijftig waarin de dichter uiting gaf aan zijn maatschappelijke geëngageerdheid. In een tweede periode neemt het gedicht een ‘zelfstandiger’ plaats in. De ‘ik’ vorm verandert in ‘men’. In de derde periode tenslotte zal de emotie domineren…Lees verder

Over Gerrit Kouwenaar

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Bogaerts, Rob / Anefo

Gerrit Kouwenaar (Amsterdam, 9 augustus 1923 – aldaar, 4 september 2014) was een Nederlands dichter, prozaschrijver, vertaler en journalist. Hij maakte deel uit van de Vijftigers.

Biografie

Kouwenaar debuteerde in de Tweede Wereldoorlog met een aantal clandestiene uitgaven, waaronder Vroege voorjaarsdag, en met bijdragen in illegale bladen als Parade der Profeten. Hij kreeg daarvoor een half jaar gevangenisstraf. Van 1945 tot 1950 was hij kunstredacteur van dagblad De Waarheid, toen de grootste krant van Nederland. Daarna was hij freelancer voor Vrij Nederland en redacteur van het literaire blad Podium. Later recenseerde hij beeldende kunst voor Het Vrije Volk en werd redacteur van het toonaangevende culturele tijdschrift De Gids.

Hij was ook verbonden aan het tijdschrift Reflex en kwam in contact met de Experimentele Groep in Holland en later met het experimentele,…Lees verder op Wikipedia