Boek
Nederlands

Het pad van de spinnennesten

Italo Calvino (auteur), Henny Vlot (vertaler)
In de reeks:
Genre:
Autobiografisch getint relaas over een jongen die zich uit oneigenlijke motieven aansluit bij het verzet in Italie͏̈ in de Tweede Wereldoorlog.
Titel
Het pad van de spinnennesten
Auteur
Italo Calvino
Vertaler
Henny Vlot
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Il sentiero dei nidi di ragno
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2010
185 p.
ISBN
9789045016108 (paperback)

Besprekingen

Pin, die weinig warmte gekend heeft in zijn jeugd, opgroeiend bij een hoerige zus, vindt, nadat hij zich bij het verzet aangesloten heeft, eindelijk een echte vriend in 'Neef' die hij zijn dromen en geheimen kan vertellen. De auteur (1923-1985) heeft zich in zijn jeugd zelf bij de partizanen aangesloten in de Alpes Maritimes in Italië en verwerkt in het verhaal over het jongetje Pin dan ook gedeeltelijk zijn eigen ervaringen. Calvino vertelt in het voorwoord dat dit verhaal geboren is als kritiek op literatuur waarin het verzet te rooskleurig wordt voorgesteld en dat zijn eigen voorstelling van zaken en personen te negatief is. Hoewel de kritiek van Calvino op het verzet inderdaad wat te zwart is, klopt het historisch gezien dat de partizanen zich vooral uit opportunisme bij het verzet aansloten. Door de sprookjesachtige aspecten begint Calvino zich in dit vroege boek (1947) al te onderscheiden van de overige neo-realistische auteurs van verzetsliteratuur. Het boek is gemakkelijk lees…Lees verder

Over Italo Calvino

Italo Calvino (Santiago de las Vegas, Cuba, 15 oktober 1923 - Siena, 19 september 1985) was een Italiaans schrijver van romans, verhalen, essays en een toneelstuk.

Levensloop

Op 15 oktober 1923 wordt Italo Calvino geboren op Cuba, waar de familie vanwege zijn vaders werk voor een korte periode naartoe was verhuisd. In 1925 keren ze terug naar San Remo in Italië. Dit was de geboorteplaats van zijn vader, een landbouwkundig ingenieur. Zijn moeder was biologe en afkomstig van Sardinië. Na zijn gymnasiumopleiding gaat Italo landbouwkunde studeren aan de universiteit van Turijn, maar geeft in 1943 zijn studie op om zich bij de communistische Brigate Garibaldi van de partizanen aan te sluiten in de Alpi Marittime. In 1945 gaat hij terug naar zijn universiteit, maar dan als student aan de Letterenfaculteit. In 1947 studeert hij af met een scriptie over Joseph Conrad.

Na de bevrijding wordt hij actief lid van de Italiaans…Lees verder op Wikipedia