Boek
Nederlands

Het gekroonde eiland : het Verenigd Koninkrijk (& de Europese Unie) & de Brexit

Ivan Ollevier (auteur)
+1
Het gekroonde eiland : het Verenigd Koninkrijk (& de Europese Unie) & de Brexit
×
Het gekroonde eiland : het Verenigd Koninkrijk (& de Europese Unie) & de Brexit Het gekroonde eiland : het Verenigd Koninkrijk (& de Europese Unie) & de Brexit

Het gekroonde eiland : het Verenigd Koninkrijk (& de Europese Unie) & de Brexit

Analyse van de achtergronden van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.
Titel
Het gekroonde eiland : het Verenigd Koninkrijk (& de Europese Unie) & de Brexit
Auteur
Ivan Ollevier
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Houtekiet, 2017
269 pagina's, [16] pagina's foto's : illustraties
ISBN
9789089245427 (paperback)

Besprekingen

Dat de Britten besloten om de Europese Unie te verlaten, kwam voor velen als een grote verrassing. Maar eigenlijk is het land nooit van harte lid geweest; men wilde wel de lusten, maar liever geen lasten. Ivan Ollevier, journalist voor de Vlaamse televisie, kent Engeland van binnen en buiten. In een vlotte, aangename stijl beschrijft hij 's lands moeizame verhouding tot het continent vanaf Churchill tot nu. In acht hoofdstukken doet hij verslag van kenmerkende hoogte- en dieptepunten in die relatie. Daartussen staan reportages uit plaatsen met klemmende sociale en economische problemen die de Britten aan Europa wijten, maar die van eigen makelij zijn. Zo krijgt de lezer een goed begrip waar het bij de Brexit eigenlijk om gaat. Een afsluitend hoofdstuk speculeert over de komende onderhandelingen; wie verder wil lezen, vindt suggesties in de literatuurlijst.

Over Ivan Ollevier

Ivan Ollevier (Veurne, oktober 1960) is een Belgisch journalist, schrijver en dichter. Hij studeerde in 1983 af als licentiaat Germaanse filologie (Nederlands-Engels) aan de Universiteit Gent. Van 1983 tot 1985 deed hij ter vervanging van zijn dienstplicht, burgerdienst bij het Masereelfonds. Tot 1987 werkte hij als freelance redacteur onder meer voor Knack. In dat jaar werd hij regisseur-omroeper bij de toenmalige BRT 1- radio, nu VRT - Radio 1. In 1990 promoveerde hij bij de radio-omroep tot producer-woord. Vanaf 1992 ging hij als algemeen verslaggever werken bij de nieuwsdienst van de BRT-televisie. Hij was bij de eerste lichting Terzake-journalisten en werd in 1998 specialist Verenigd Koninkrijk. Sinds 2005 brengt hij ook verslag over Nederland.

Ollevier liet zich in de buitenlandverslaggeving meteen opmerken tijdens het vredesproces in Noord-Ierland, maar ook bij de aanslagen (Omagh, 1998) die dat proces probeerden te verstoren.

Boeken…Lees verder op Wikipedia