Strip
Nederlands

Duizend bommen en castraten : censuur in de strip

Jan Smet (auteur)

Duizend bommen en castraten : censuur in de strip

Overzicht van Europese en Amerikaanse strips waarbij zowel in beeld als tekst censuur werd gepleegd om uiteenlopende redenen.
Titel
Duizend bommen en castraten : censuur in de strip
Auteur
Jan Smet
Taal
Nederlands
Editie
2e dr.
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, 2021
572 p. : ill.
ISBN
978-94-6001-766-7

Besprekingen

Een imposante uitgave, dit kloeke boek over censuur bij stripverhalen. Het is het levenswerk van de befaamde Vlaamse stripkenner Jan Smet, die hiervoor vijftig jaar lang feiten bijeensprokkelde. Hij vertelt in 21 hoofdstukken en vier 'tussendoortjes' over de problemen die stripmakers te stellen kregen met mierenneukende moraalridders die vaak mede door hun gebrek aan humor weinig begrip konden opbrengen voor hun uitgaven. Een paar onderwerpen die hij behandelt, zijn: Geschiedenis, Vloeken, Parodie, Drugs, Majesteitsschennis, Oorlog, Homoseksualiteit, Seks, Bloot, Racisme en Geweld. Door de welhaast overweldigende hoeveelheid informatie is het maar goed dat ieder hoofdstuk afzonderlijk te lezen is; dat geeft je als lezer de kans even een adempauze te nemen. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een eigen literatuurlijst. De 'tussendoortjes' bieden een aardig intermezzo. Ze zijn gedrukt op rode pagina's, net als de leuke ‘Lijst van Engels- en Franstalige eufemismen voor vieze woorden en …Lees verder

Over Jan Smet

Jan Smet (Turnhout 11 juni, 1945) is een Belgisch schrijver en archivaris, vooral bekend als stripkenner en -criticus.

Hij werkte op het Stadsarchief van Turnhout. Vanaf 1974 was hij hoofdredacteur van het tijdschrift Stripgids en vanaf 1977 organiseerde hij de Stripgidsprijs, die uitgroeide tot de Bronzen Adhemar, de belangrijkste onderscheiding in de wereld van het Vlaamse beeldverhaal. Hij publiceerde een zeer groot aantal artikelen in allerlei striptijdschriften, leverde bijdragen over Vlaamse striptekenaars aan de eerste grote publicatie over de geschiedenis van de Vlaamse en Nederlandse strip, "Wordt Vervolgd. Stripleksikon der Lage Landen", en publiceerde het boek “Kijken naar Strips”. Hij is erelid van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde van Stripauteurs. In 1985 publiceerde Smet samen met Fernand Auwera een dikke geïllustreerde monografie over Marc Sleen en zijn werk.

Na een lange stilte dook zijn naam vanaf 2006 opnieuw op in het opnieu…Lees verder op Wikipedia