Boek
Nederlands

Digitale dementie : hoe wij ons verstand kapotmaken

Manfred Spitzer (auteur)
+1
Digitale dementie : hoe wij ons verstand kapotmaken
×
Digitale dementie : hoe wij ons verstand kapotmaken Digitale dementie : hoe wij ons verstand kapotmaken

Digitale dementie : hoe wij ons verstand kapotmaken

Veel van ons denkwerk is overgenomen door het internet, de computer en de smartphone. Kinderen besteden meer tijd aan sociale media dan ze doorbrengen op school. Studieboek en schoolbord zijn vervangen door iPads, laptops en smartboards. De Duitse geheugenonderzoeker Manfred Spitzer volgt deze ontwikkelingen met grote zorg: ons geheugen verschrompelt.
Titel
Digitale dementie : hoe wij ons verstand kapotmaken
Auteur
Manfred Spitzer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Digitale Demenz
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2013
351 p. : ill.
ISBN
9789045024332 (paperback)

Besprekingen

Bent u benieuwd naar de verschillen tussen de hersenen van taxichauffeurs en die van buschauffeurs in Londen? Wilt u weten wat de effecten zijn van Facebook en tablets op school en van computerspelletjes op kinderen en jongvolwassenen? Dan moet u beslist dit boek lezen.
Digitale dementie bevat tientallen leuke onderzoeken en weetjes over de effecten van alles wat met technologie te maken heeft op onze hersenen, maar ook op onze gezondheid. Over de betrouwbaarheid van de onderzoeken kan moeilijk een uitspraak worden gedaan. Het is wel zo dat het aantal deelnemers aan de onderzoeken wisselt van enkele tientallen tot een paar duizend. Een aantal onderzoeken zijn eerder verrassend, anderen zijn voorspelbaar mits een beetje gezond verstand. Ze beslaan ook een zeer ruime populatie, van baby's en peuters tot de middelbare leeftijd. Telkens wordt er teruggekoppeld naar de functie van de hersenen. Dat maakt het boek interessant voor zowel leken als voor wie beroepsmatig met geheuge…Lees verder
De auteur, Duits neuropsycholoog en geheugenonderzoeker, luidt hier op basis van een grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek de noodklok over de toenemende digitalisering in onze samenleving. Nu hersenonderzoekers de beschikking hebben over steeds geavanceerdere analysetechnieken, kan worden aangetoond dat gebruik van de hersenen leidt tot groei van de betreffende hersengebieden. Volgens dit principe, neuroplasticiteit genoemd, moet ook de toenemende rol van digitale media in ons leven leiden tot fysieke veranderingen in de hersenen. Gevolgen daarvan zijn onder meer geheugenproblemen, aandachtsstoornissen, afname van het intellectueel prestatievermogen en stress. Met name binnen het onderwijs zou het toenemend gebruik van digitale media een risico vormen. Onderzoek toont aan dat digitale media bij jonge mensen kunnen leiden tot achterstanden in de cognitieve en sociale ontwikkeling. Een actueel en verontrustend boek, waarin de auteur zijn controversiële standpunt op een toegankel…Lees verder

Over Manfred Spitzer

CC BY-SA 3.0 de - Foto van/door Udo Grimberg

Manfred Spitzer (Otzberg, 27 mei 1958) is een Duits psychiater, filosoof en auteur gekend van de tv-reeks Geist & Gehirn. Door zijn boek Digitale Demenz en de controversiële uitspraak dat nieuwe media en internet kinderen dommer maken is zijn mediabekendheid toegenomen.

Biografie

Spitzer studeerde geneeskunde, filosofie en psychologie aan de Albert Ludwigs universiteit van Freiburg. Na het afstuderen in 1983 in de geneeskunde en in 1985 in de psychologie specialiseerde hij zich tot 1989 als psychiater.

Hij werkte vervolgens tussen 1990 en 1997 bij het Psychiatrisch Universitair Ziekenhuis in Heidelberg. Vanaf 1997 werkt hij voor de universiteit van Ulm waar een nieuwe psychiatrische afdeling werd opgericht. Hij is er momenteel professor en sinds 1998 directeur van de psychiatrische universitaire campus en ziekenhuis te Ulm.

Hij was tevens gastprof aan de universiteiten van Harvard en de Oregon.

Hij …Lees verder op Wikipedia