Boek
Nederlands

Digiziek : pleidooi voor offline leven

Manfred Spitzer (auteur)
+1
Digiziek : pleidooi voor offline leven
×
Digiziek : pleidooi voor offline leven Digiziek : pleidooi voor offline leven

Digiziek : pleidooi voor offline leven

Waarschuwing tegen computergebruik en digitale technologie, die zowel op de cognitie als op alle functies van het lichaam een nadelige invloed zouden hebben.
Titel
Digiziek : pleidooi voor offline leven
Auteur
Manfred Spitzer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Cyberkrank!
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2016
405 p. : ill.
ISBN
9789045032139 (paperback)

Besprekingen

De auteur, Duits neuropsycholoog, liet in 'Digitale dementie' (2013)* de kwalijke invloed zien die digitale technologie heeft op cognitieve vermogens als waarneming en denken. Nu meer onderzoek is verricht, kan hij in dit nieuwe boek een stap verder gaan. Duidelijk is geworden dat de negatieve invloed van computergebruik niet beperkt blijft tot de hersenen, maar zich uitstrekt tot alle functies van het lichaam. Naast cognitieve en psychische problemen als depressies en concentratieverlies worden verbanden aangetoond met verschijnselen als hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en slaapproblemen. Digitale technologie kan zelfs direct of indirect nieuwe ziekten veroorzaken. De auteur staat dan ook sceptisch tegenover een te intensief gebruik van informatietechnologie in het onderwijs en pleit voor bewustwording en preventie. Spitzer werd door critici van zijn eerste boek 'techniekvijandig' genoemd. Gesteund door een grote hoeveelheid nieuw onderzoek brengt hij in dit nieuwe boek zijn contro…Lees verder

Over Manfred Spitzer

CC BY-SA 3.0 de - Foto van/door Udo Grimberg

Manfred Spitzer (Otzberg, 27 mei 1958) is een Duits psychiater, filosoof en auteur gekend van de tv-reeks Geist & Gehirn. Door zijn boek Digitale Demenz en de controversiële uitspraak dat nieuwe media en internet kinderen dommer maken is zijn mediabekendheid toegenomen.

Biografie

Spitzer studeerde geneeskunde, filosofie en psychologie aan de Albert Ludwigs universiteit van Freiburg. Na het afstuderen in 1983 in de geneeskunde en in 1985 in de psychologie specialiseerde hij zich tot 1989 als psychiater.

Hij werkte vervolgens tussen 1990 en 1997 bij het Psychiatrisch Universitair Ziekenhuis in Heidelberg. Vanaf 1997 werkt hij voor de universiteit van Ulm waar een nieuwe psychiatrische afdeling werd opgericht. Hij is er momenteel professor en sinds 1998 directeur van de psychiatrische universitaire campus en ziekenhuis te Ulm.

Hij was tevens gastprof aan de universiteiten van Harvard en de Oregon.

Hij …Lees verder op Wikipedia