Boek
Nederlands

Heidelberg

Martijn Simons (auteur)
Ooit was de familie Wagenaar een modelfamilie – dankzij een vaste aanstelling,
een stabiele thuissituatie en een redelijke hypotheek kenden ze geen
gebrek, de drie zoons leken zorgeloos op weg naar een stralende toekomst.
Nu reizen vier van de vijf familieleden richting Heidelberg om de promotie
van een van de zoons bij te wonen; na de plechtigheid zullen ze de as
ver
Onderwerp
Familie, Rouwproces
Titel
Heidelberg
Auteur
Martijn Simons
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Thomas Rap, 2022
476 p.
ISBN
9789400408890 (paperback)

Besprekingen

Nog geen sprankje vreugd

De leden van de familie Wagenaar in Martijn Simons' nieuwe roman zijn zo dichtgetimmerd en kil dat het onmogelijk is om met ze mee te leven. Toch valt er genoeg te bewonderen in dit vuistdikke boek.

'Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.' De openingszin van Tolstojs Anna Karenina is een zin die een onomstotelijke waarheid lijkt te verkondigen - waarschijnlijk wordt hij daarom zo vaak aangehaald. Terwijl je ook stellig kunt beweren dat elk gelukkig gezin gelukkig is op zijn eigen wijze. Of dat alle ongelukkige gezinnen op elkaar lijken.

Neem bijvoorbeeld het gezin Wagenaar uit Heidelberg, de vierde, vuistdikke roman van Martijn Simons (1985). Dat lijkt best wel op het gezin Keller uit De Hollandse droom, Simons vorige boek uit 2020. Maar ook op het gezin Levov uit American Pastoral van Philip Roth, op de Chalfens uit White Teeth van Zadie Smith en op de gezinnen uit zo'n beetje alle romans van Jonathan Franzen. Allemaal gestoorde bourgeoisfamilies waarin het draait om geld en sociale status en waarvan de leden, gedreven door ijdelheid, hebzucht, bewijsdrang en/of wrok van de maatschappelijke ladder tuimelen.

Lees verder