Boek
Nederlands

Grensland : roman

Raymond Williams (auteur), Gerbrand Bakker (vertaler)
Als een man naar zijn geboortestreek in het overgangsgebied tussen Wales en Engeland terugkeert, overdenkt hij zijn jeugd daar.
Titel
Grensland : roman
Auteur
Raymond Williams
Vertaler
Gerbrand Bakker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Border country
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2014
351 p.
ISBN
9789059364776 (hardback)

Besprekingen

Grensland (Border Country) is het overgangsgebied tussen Wales en Engeland. Tevens is het een metafoor voor de jeugd van de hoofdpersoon en het heden. De sterk autobiografische roman vertelt de geschiedenis van een jongeman Matthew, die Wales verruilt voor London om daar te gaan werken. Tot hij plots wordt weggeroepen omdat zijn vader ernstig ziek is. Zijn tocht door Wales en het verblijf daar en de confrontatie met oude bekenden laat hem zijn jeugd weer herbeleven. In feite is het boek een ode aan de immer herhaalde zoektocht naar de verloren tijd en het zoeken naar identiteit. Het is een echt literair werk, geschreven met compassie voor alle hoofdpersonages. Ingrijpende veranderingen vinden plaats als gevolg van de modernisering en de vooruitgang. Dat we als mensen steeds blijven zoeken naar een 'thuis' wordt op een voortreffelijke en humane manier verteld. Geschreven in een elegante en soepele stijl en de karakters worden sterk uitgewerkt. Met twee informatieve nawoorden. Normale d…Lees verder

Over Raymond Williams

Raymond Henry Williams (Llanvihangel Crucorney, 31 augustus 1921 - Saffron Walden, 26 januari 1988) was een Welsh academicus, romanschrijver en literatuurcriticus. Hij was een invloedrijk figuur in Nieuw Links en in de bredere cultuur en zijn geschriften over politiek, cultuur, de massamedia en literatuur vormen een significante bijdrage aan de marxistische analyse van kunst en cultuur. Raymond Williams' werk vormt tevens de basis voor de vakgebieden cultural studies en de cultureel materialistische benadering.

In zijn latere leven was Williams een linkse Welsh-nationalist en lid van de socialistische onafhankelijkheidspartij Plaid Cymru. Williams eindigde in 2003-2004 via een internetpoll op de 94e plaats in de 100 Welsh Heroes-lijst.

Zijn roman Border Country (oorspronkelijk 1960; reprint 1988) kwam in 2014 uit in vertaling als Grensland.

Zie ook