Boek
Nederlands

Het gezicht van een wereldrijk : Groot-Brittannië in portretten

Simon Schama (auteur)
+1
Het gezicht van een wereldrijk : Groot-Brittannië in portretten
×
Het gezicht van een wereldrijk : Groot-Brittannië in portretten Het gezicht van een wereldrijk : Groot-Brittannië in portretten

Het gezicht van een wereldrijk : Groot-Brittannië in portretten

Aan de hand van meer dan 100 portretten uit de collectie van de National Portrait Gallery wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van Groot-Brittannië.
Titel
Het gezicht van een wereldrijk : Groot-Brittannië in portretten
Auteur
Simon Schama
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The face of Britain : the nation through its portraits
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2016
591 p. : ill.
ISBN
9789045032498 (paperback)

Besprekingen

De titel suggereert ten onrechte dat dit boek past in het rijtje over het Britse koloniale rijk, met onder andere recent werk van Ferguson en Barendse. Schama wilde namelijk eens een ander soort geschiedenis van Engeland schrijven. Hij deed dat op een bijzonder originele manier, door zijn relaas op te bouwen aan de hand van overgeleverde portretten van personen, gegroepeerd in vijf thema's: macht, liefde, roem, zelfportretten en het volk. Lezers worden vergast op een bijzonder onderhoudende wandeling door de Britse geschiedenis onder leiding van een erudiete gids, die vanuit de talrijke afbeeldingen in zwart-wit en kleur veel vertelt over de gepresenteerde kunstwerken, hun ontstaan en hun makers, als over wat die werken vertellen over de maatschappij waarin ze ontstonden. Een indrukwekkende krachttoer, die gelukkig is voorzien van een behoorlijke literatuurlijst en register.

Over Simon Schama

CC BY 2.5 - Foto van/door De originele uploader was David Shankbone op de Engelstalige Wikipedia

Simon Michael Schama (Londen, 13 februari 1945) is een Britse historicus van joodse afkomst. Hij is gespecialiseerd in Europese geschiedenis, ecologische geschiedenis en kunstgeschiedenis.

Biografie

Schama werd geboren als zoon van Arthur Schama en Gertrude Clare Steinberg. Zijn vader had een sefardisch-joodse achtergrond en zijn moeder een asjkenazisch-joodse.

Schama studeerde aan het Christ's College van de Universiteit van Cambridge waar hij ook van 1969 tot 1976 als assistent werkte. Daarna vertrok hij naar de Universiteit van Oxford, naar het Brasenose College waar hij docent moderne geschiedenis werd. In 1980 ging hij naar de Verenigde Staten om te werken aan Harvard. Enige tijd later werd hij aangesteld aan de Columbia University en werd hij de vaste kunstcriticus van het tijdschrift The New Yorker.

In de eerste plaats is Schama bekend door zijn vele publicaties. Zijn eerste grote publicatie was Patr…Lees verder op Wikipedia