Boek
Nederlands

Hannibal ontwaakt

Thomas Harris (auteur)
Hannibal Lecter duikt op uit de nachtmarrie van het Oostfront: een kind in de sneeuw, verstomd en geketend. Hij lijkt volstrekt alleen, maar hij wordt gekweld door demonen. Hannibals oom, een bekende schilder, redt hem uit een Sovjetweeshuis en neemt hem mee naar Frankrijk, waar hij woont met de beeldschone, exotische Lady Murasaki...
Titel
Hannibal ontwaakt
Auteur
Thomas Harris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Hannibal rising
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2007
333 p.
ISBN
9789024555703

Besprekingen

Hoe Hannibal een kannibalistische psychopaat werd, wordt verteld in deze afsluitende (?) vierde thriller over de geniale seriemoordenaar Hannibal Lecter. Het verhaal beschrijft zijn jeugd en de traumatische voorvallen die zijn verdere leven zullen tekenen. Het jongetje Hannibal, telg uit een Litouwse adellijke familie, is eind Tweede Wereldoorlog getuige van de moord op zijn ouders en het gruwelijke eind van zijn zusje door toedoen van een groep uitgehongerde, Duitsgezinde Litouwers. Hij overleeft en komt terecht in een communistisch weeshuis (gevestigd in zijn voormalig ouderlijk huis). Later woont hij in Parijs bij zijn oom en diens beeldschone Japanse vrouw (later weduwe) Lady Murasaki. Onder haar hoede bloeit hij op, maakt zijn school af en gaat medicijnen studeren. Maar de opgelopen trauma's en zijn allesverterende wraakzucht zitten een gewoon leven in de weg: een voor een spoort hij de moordenaars van zijn zusje op en neemt op gruwelijke wijze wraak. Spannende, snelle avontuurli…Lees verder

Over Thomas Harris

Thomas Harris (Jackson (Tennessee), 11 april 1940) is een Amerikaans schrijver. Hij is vooral beroemd door zijn boeken over dr. Hannibal Lecter.

Harris begon zijn schrijfcarrière als misdaadverslaggever in de Verenigde Staten en Mexico. Hij was tevens verslaggever en redacteur voor Associated Press in New York. Zijn debuutboek Black Sunday is het enige dat niet over Hannibal Lecter gaat. In plaats daarvan is het een (eveneens fictief) verhaal over een aanslag op een tot de nok toe gevuld footballstadion, tijdens de Superbowl.

In januari 2007 kwam zijn boek Hannibal Rising uit, waarin hij de geschiedenis van Lecter voor Red Dragon beschrijft. Alle vijf boeken van Harris zijn verfilmd, waarvan Red Dragon twee keer (eenmaal als Manhunter in 1986 en eenmaal als Red Dragon in 2002).

Bibliografie