Activiteiten

Worden er foto's gemaakt tijdens onze activiteiten?

Tijdens onze activiteiten worden mogelijk sfeerfoto’s gemaakt die gebruikt worden in stedelijke publicaties. Voor het gebruik van gerichte foto’s wordt specifiek toestemming gevraagd aan de betrokken persoon. Wens je niet gefotografeerd te worden, laat het ons weten. Mail naar bibliotheek@herentals.be of bel 014-85 97 50.

De volledige privacyverklaring van de stad Herentals kan je hier nalezen. 

Wanneer heb ik recht op terugbetaling van mijn ticket?

In principe betalen we geen aangekochte tickets terug.
Enkel als een activiteit/voorstelling wordt afgelast of verplaatst, is er mogelijkheid tot terugbetaling.

Let op! Als een activiteit/voorstelling begonnen is, kunnen we niemand meer toelaten.
Dit is in geen geval reden tot terugbetaling van je ticket.

Bibliotheekdiensten

Kan ik materiaal uit Noorderwijk naar de hoofdbib laten komen of omgekeerd?

Ja, via het reservatiesysteem voor materialen die in de bibliotheek aanwezig zijn, kan je tot maximum 4 stuks reserveren en van Noorderwijk naar de hoofdbib, of omgekeerd, laten komen. Dit is gratis.

Let wel op: er is 1 x per week op woensdagnamiddag transport voorzien tussen Noorderwijk en de hoofdbib. Hou er dus rekening mee dat je even moet wachten voor je bericht krijgt dat je materiaal klaar ligt.

Heb je jouw materiaal sneller nodig? Dan ga je best zelf naar de bibliotheek in Noorderwijk of naar de hoofdbibliotheek.

Blijft IBL gratis binnen Bibliotheek Neteland?

Ja, je kan via IBL materiaal binnen Bibliotheek Neteland aanvragen. Dit blijft gratis.

IBL-aanvragen buiten Neteland kosten € 6,00.

Kan ik materiaal dat aanwezig is in de bib reserveren?

Ja, dat kan. Je kan zowel uitgeleend materiaal als materiaal dat aanwezig is in jouw lokale bibliotheek reserveren. Dit kan tot maximum 4 stuks. Deze dienstverlening is gratis.

Kan ik materialen lenen in de bib van Grobbendonk en deze binnenbrengen in de bib van Herentals?

Nee. Je levert de materialen in op de locatie waar je ze ontleend hebt.

Kan ik materiaal lenen in Herentals en terugbrengen in Noorderwijk en/of omgekeerd?

Nee. Je levert de materialen in op de locatie waar je ze ontleend hebt. 

Catalogus

Hoe lijstjes maken van je favoriete bibliotheekitems?

Klik tijdens het zoeken in de catalogus op de 'zet op lijst' knop om boeken en andere items op een persoonlijk lijstje te bewaren. Als je nog niet aangemeld bent zul je eerst even moeten aanmelden met je Mijn Bibliotheek profiel. Nog geen profiel? Lees hier hoe je een profiel aanmaakt.

Je kunt een nieuwe lijst maken of een item aan een bestaande lijst toevoegen. 

Een overzicht van al je lijsten vind je terug door bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie lijsten te kiezen. 

Je kunt een lijstje ook downloaden als pdf of csv als je het op je eigen pc wilt bewaren.

Onderstaand filmpje zet dit alles nog eens op een rijtje:

 

Hoe werkt het netwerk van Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken?

Jouw bibliotheek engageert zich samen met andere Nederlandstalige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel om voor alle leden van de Bib dezelfde ruime en diverse collectie ter beschikking te stellen. De bibliotheken engageren zich hiervoor in de mate van het mogelijke tot 2 netwerkdiensten: het klaarleggen van items voor wie zich online inschrijft in de bib en het leveren van items in jouw bib volgens een kost bepaald door jouw bibliotheek. De volledige collectie van de openbare bibliotheken kan je vinden op de website Bibliotheek.be. Dit netwerk is ruimer dan de samenwerking met bibliotheken uit de buurt in het samenwerkingsverband.

Hoe vind en reserveer ik een item uit een andere bibliotheek om er daar zelf om te gaan?

Wanneer een item (tijdelijk) niet beschikbaar is in jouw bibliotheek of samenwerkingsverband, kan je nagaan of er in een andere openbare bibliotheek in Vlaanderen of Brussel wel nog een exemplaar beschikbaar is via de website Bibliotheek.be. Op de detailpagina van een item vind je bij de beschikbaarheidsinformatie een rechtstreekse link naar hetzelfde item op de website Bibliotheek.be

afbeelding knop zoek in andere bibliotheken

Op Bibliotheek.be vind je een link naar de website van die andere bibliotheek. Afhankelijk van de keuzes van die bibliotheek kan je je al dan niet onmiddellijk online inschrijven in die bibliotheek en het item reserveren.

Wat is het regionetwerk?

Onze bibliotheek werkt samen met andere bibliotheken uit de regio. Je ziet daarom bij onze zoekresultaten ook of ze eventueel elders in de regio in bezit zijn en als je iets niet vindt in onze bib kun je ook kiezen om te zoeken in alle bibliotheken samen.

Met jouw bibliotheeklidmaatschap kun je bij deze andere bibliotheken terecht:

  • Grobbendonk
  • Herenthout
  • Olen
  • Vorselaar

Hoe laat ik een item leveren uit een andere bibliotheek?

Wanneer je een item niet vindt in jouw bibliotheek of samenwerkingsverband maar wel in een andere openbare bibliotheek in Vlaanderen of Brussel kan je het vaak laten overbrengen naar jouw bibliotheek. De bibliotheek rekent hier een kost voor aan van x euro. De aanvraag van dergelijk item doe je zelf via Mijn Bibliotheek op de website Bibliotheek.be

Deze dienstverlening steunt op het netwerk van Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken en wordt enkel voorzien voor items die niet recent werden aangekocht. Sommige materialen zoals sprinters, games, braille, documentatiemappen, e-boeken, spelletjes, kunstwerken en vertelplaten zijn uitgesloten van dit interbibliothecair leenverkeer. De leverende bibliotheek uit het netwerk kan ook nog andere bijkomende voorwaarden opleggen. Het is dus nooit 100% gegarandeerd dat het boek geleverd kan worden. in dat geval betaal je uiteraard ook geen kosten. 

Ook items uit het wetenschappelijk netwerk van bibliotheken kunnen mits betaling geleverd worden. Deze aanvraag kan je niet zelf initiëren maar verloopt via de bibliotheek. Neem contact met ons op of kom langs bij de balie.

Hoe kan ik kranten- en tijdschriftartikels zoeken en online lezen?

 

faq krantenarchief zoekbox

 

Klik op het tabblad Krantenarchief om deze digitale collectie te doorzoeken. Na het versturen van de zoekopdracht krijg je de mogelijkheid om de resultaatslijst te verfijnen op bron (de naam van de krant of het tijdschrift), taal of datum.  Ook kan je de lijst sorteren volgens datum (standaard is de lijst gesorteerd naargelang de overeenkomst met de zoekopdracht).

 

Krantenarchief verfijnen en sorteren

 

Om het artikel te lezen, klik je op de knop Lees het volledige artikel. Als je op de titel van een artikel klikt en nog niet aangemeld bent, krijg je het startscherm van Mijn Bibliotheek te zien. Meld je aan om het artikel te lezen.

Bevind je je in de bib? Dan hoef je niet aan te melden en word je automatisch doorgestuurd naar het artikel.

Hoe zoek ik een boek, cd, film of een ander item op in de catalogus?

Geef één of meerdere zoekwoorden in en druk op Enter of klik op 'Zoeken' om te zoeken. Als je even wacht krijg je ook zoeksuggesties te zien die je kunt aanklikken.

De zoekresultaten kun je verfijnen (bv. op materiaal of jaar van uitgave) met de filters die onder de zoekbox verschijnen, of sorteren met de sorteeroptie rechts boven de zoekresultaten. 

screenshot filteren en sorteren

 

Klik op een resultaat om een gedetailleerde beschrijving te zien en te weten te komen of het materiaal aanwezig is in de bib. Met de 'waar staat het' knop klik je meteen door naar die beschikbaarheidsinformatie.

Hoe reserveer ik een item?

Als een item te reserveren is zie je op het detailscherm van het item een Reserveerknop staan. 

screenshot van een catalogusdetailpagina

Als je nog niet aangemeld bent zul je verzocht worden om aan te melden, vervolgens kun je het exemplaar kiezen dat je wenst te reserveren en krijg je informatie over de eventuele kostprijs.

Wanneer het gereserveerde materiaal voor je klaar staat in de bib krijg je een mailtje of brief toegestuurd door de bibliotheek.

Graag meer weten over aanmelden en reserveren? Bekijk dan het hoofdstuk 'Reserveren' uit onderstaand filmpje:

 

Hoe kan ik zien of een item beschikbaar is in de bib?

Doe een opzoeking en klik door naar de detailpagina van het item.

Op de detailpagina zie je aan de rechterzijde meteen een indicatie van het aantal beschikbare exemplaren. Klik op de 'waar staat het' knop of scroll naar beneden om de precieze plaatsing in de bib te zien.

screenshot samenvatting beschikbaarheid

Zoeken als een pro: hoe werken met de zoektaal van de catalogus?

Tijdens het zoeken krijg je filter- en sorteeropties te zien die je eenvoudigweg kunt aanklikken. Als je dat wenst kun je echter volledig zelf een voorgefilterde zoekopdracht ingeven in het zoekvak. Hieronder vind je een overzicht van de zoekindexen die je kunt gebruiken.

Alle zoektermen zijn ook te combineren met de booleaanse operatoren AND, OR, NOT (bv format:boek AND dateacquired:now-1m NOT subject:romans) Bevat de gebruikte waarde een spatie dan dien je met aanhalingstekens te werken (bv niet author:Doris Lessing maar author:"Doris Lessing").

Vervolgens kun je ook het resultaat op een andere manier sorteren. Standaard worden ze namelijk weergegeven in volgorde van relevantie. Om volgens jaar van uitgave te sorteren, kan je de parameter &hardsort=year meegeven in de URL, bijvoorbeeld: /catalogus?q=dateentered:now-2days&hardsort=year 

Zoekvragen met codes kunnen ook gecombineerd worden. Lees daarvoor het artikel over Gecombineerde zoekvragen.  
 

Zoekindexen

author:
author:"Doris Lessing"
Auteursnaam, hoeft niet de volledige naam te zijn

title:
title:"harry potter en de vuurbeker" 
Titel of een deel ervan

subject:
subject:Berlijn
Onderwerp / thema

format:
format:krant
Mogelijke waarden: boek, krant, tijdschrift, artikel uit tijdschrift, cd, dvd, fundel, ...
Zie ook onder "Wat?" op de homepagina van de catalogus
*format:e-boek = eigen e-boektitels + cloudlibrary e-boektitels
(enkel eigen e-boektitels zie index pbs-subloc of kast, enkel cloudlibrary e-boektitels zie index cloudlibrary)

cloudlibrary:
cloudlibrary:*
Enkel titels uit Cloudlibrary 
bv. cloudlibrary:* AND author:rowling

type:
type:film
Mogelijke waarden : fictie, non-fictie, muziek, film

language:
language:turks 
Publicatietaal is Turks

languageo:
languageo:turks
Originele ("o") taal is Turks (publicaties vertaald uit het Turks)

platform:
platform:"playstation 3"

doelgroep:
doelgroep:"vanaf 12-14 jaar"
doelgroep:"jeugd"
Mogelijke waarden: jeugd, volwassenen, of een specifieke leeftijdsverwoording (bijvoorbeeld: “vanaf 0-2 jaar”, "vanaf 9-11 jaar" of “vanaf 15 jaar”).
Zie ook onder "Voor wie?" op de homepagina van de catalogus

erkreadinglevel:
erkreadinglevel:"ERK A2"

uitgever:
publisher:"de eenhoorn"
Naam van de uitgever

siso:
SISO:706
SISO-code

zizocode:
zizocode:lalala
Mogelijke waarden: ZIZO-codes (Zonder Inspanning ZOeken) in Open Vlacc

level: 
level:"avi 6" 
Mogelijke waarden: Nieuwe en oude AVI-leesniveaus

utitle:
utitle:"Un ballo in maschera"
Uniforme titel

mc_code:
mc_code:J1
Code van de Vlaamse muziekclassificatie 

series:
series:Kiekeboe
series:dwarsligger
Reekstitel

nur:
nur:"623"
NUR-code (een classificatie van de uitgever) 

url:
url:stad.gent
URL waar het resultaat beschikbaar is

awards:
awards:"man booker prize"

functiecode:
Bij deze index moet je 2 argumenten opgeven.
author_relator:"trl|*" (voor bv. alle vertalers)
author_relator:"trl|Liesbeth Van Nes" (voor bv. één bepaalde vertaler)

bibno: 
bibno:2722901
"Winnend" identificerend nummer, meestal Vlacc-nummer, maar kan ook een lokale id zijn

isbn:
isbn:9789044610420

issn:
issn:10771-8179  

ean:
ean:7318599915418

uitgeversnr: 
uitgeversnr:"47715-8"

sourceid:
sourceid:HFX7489
Identificatienummer in een andere databank, bv. CDR-recordnummer

frabl:
frabl:"35A28B3E75F1ACA0"
De frabl is de code waarop verschillende edities gegroepeerd worden. Door erop te zoeken zie je alle uitgaven, die normaal samen weergegeven worden, zonder groepering als een resultatenlijst. Dit is ook de link onder "Andere uitgaves" die je bij "Ook in andere collecties" op de detailweergave van een catalogusitem terugvindt.

tracktitle:
tracktitle:”my favorite things”
Titel van een track

year:
year:2009
Publicaties uitgegeven in 2009

dateentered:now-7d
dateentered:now-7d..
Ingevoerd in de laatste 7 dagen

dateacquired:now-7d
dateacquired:now-7d
Aanwinsten van de laatste 7 dagen (enkel in lokale catalogi, niet op bibliotheek.be)

Andere mogelijkheden om een datum te vormen:
now: vandaag
d, day, days: je kan dagen optellen of aftrekken
m, month, months: je kan maanden optellen of aftrekken
y, year, years: je kan jaren optellen of aftrekken
c, century, centuries: je kan eeuwen optellen of aftrekken

Exacte datum zoeken: 
dateentered:20130624 
Ingevoerd op 24/6/2013

Datumbereiken zoeken: 
..1900: alles tot 1900
bv. alle publicaties uitgegeven na 1900: year:..1900 
2010..: alles na 2010
bv. alle aanwinsten na 2010: dateacquired:2010.. 
1990..1995:
bv. alles ingevoerd tussen (en inbegrepen) 1990 en 1995: dateentered:1990..1995

 

Zoekindexen voor bibliotheekmedewerkers

Deze indexen (PBS-specifieke indexen) zijn vooral bedoeld voor bibliotheekpersoneel. Ze doorzoeken de velden uit het plaatskenmerk. Ze bieden de mogelijkheid om één onderdeeltje van de collectie in de kijker te zetten.

De indexen zijn zo gebouwd dat ze werken per 'branch' (locatienaam). Locatienamen moeten correct gespeld worden, ze zijn meestal samengesteld uit de naam van de gemeente/naam van de locatie.

Voor WISE bibliotheken zijn de locatienamen als volgt samengesteld: provincienaam/naam van de bibliotheek/naam van de locatie' (‘naam van de locatie’ is optioneel).  De naam van de bibliotheek is meestal de naam van de gemeente maar dat is niet in alle gevallen zo. Dit kan je te weten komen door iets op te zoeken in een filiaal en vervolgens naar de URL te kijken. Bv. https://hasselt.bibliotheek.be/catalogus?branch=Bibliotheek%20Hasselt%20Limburg%2FKuringen&q=test . De naam van de bibliotheek is hier “Bibliotheek Hasselt Limburg” (%20 staat voor een spatie). Je kan dit ook altijd navragen bij onze servicedesk.
 

Als de waarden die je gebruikt spaties bevatten moet je aanhalingstekens gebruiken. Bv. sublocatie:"limburg/lommel|Tienerromans 15+ (grijs)"

Omdat de PBS-prefix binnen afzienbare tijd haar betekenis verliest t.a.v. EBS/Wise zijn reeds aliassen voorzien.  Ze worden telkens tussen haakjes vernoemd en zijn nu al te gebruiken.

pbs-barcode (of barcode):

  • zoek naar een specifiek exemplaar om het in de kijker te zetten
  • pbs-barcode: combineer je met branchnaam, pipe-teken en de barcode van het gezochte exemplaar

bv. pbs-barcode: "arhus roeselare|RL6277438" (of barcode:"arhus roeselare|RL6277438")
bv. WISE:
pbs-barcode:Limburg/Lommel|11051328464 (of barcode:Limburg/Lommel|11051328464)
pbs-barcode:"Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|11154157276" (of barcode: "Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|11154157276")

Voor Wise werkt de index 'barcode' ook op vestigingsnummer, dus bv barcode:4530|RL636196X

pbs-loc (of vestiging):

  • toon de collectie van een bepaalde locatie van de bibliotheek
  • pbs-loc: combineer je met branchnaam, pipe-teken en de volledige locatiecode voor niet-WISE bibliotheken en het vestigingsnummer voor WISE bibliotheken

bv. pbs-loc:"arhus roeselare|OBRL_RLHB" (of vestiging:"arhus roeselare|OBRL_RLHB")
bv. WISE:
pbs-loc:"Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|2121" (of vestiging:"Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|2121")

Voor Wise werkt de index 'vestiging' ook op vestigingsnummer, dus bv vestiging:4060

pbs-subloc (of kast):

  • toon de inhoud van een bepaalde sublocatie van de bibliotheek
  • pbs-subloc: combineer je met branchnaam, pipe-teken en de sublocatiecode voor niet-WISE bibliotheken en de verwoording van de kast voor WISE bibliotheken

bv. pbs-subloc:gent/hoofdbibliotheek|4F (of kast:gent/hoofdbibliotheek|4F)
bv. WISE:
pbs-subloc:"Oost-vlaanderen/Erpe Mere|Taalpunt" (of kast:"Oost-vlaanderen/Erpe Mere|Taalpunt")
pbs-subloc:"Oost-Vlaanderen/Sint-Niklaas/Nieuwkerken|Volwassenen fictie" (of kast:"Oost-Vlaanderen/Sint-Niklaas/Nieuwkerken|Volwassenen fictie")
(*eigen e-boektitels: De meeste bibliotheken geven de eigen e-boektitels een bepaalde sublocatie of kast die verwijst naar het toestel waar ze zijn opgeslaan.  Dat maakt dat deze index dus ook van toepassing is om de eigen e-boektitels op te halen.
bv. kast:"Oost-Vlaanderen/Laarne/Hoofdbibliotheek|E-boek")

Voor Wise werkt de index 'kast' ook op vestigingsnummer, dus bv kast:"4062|VERHALENDE BOEKEN (12-14 jaar)" 

Let op, maak je gebruik van het veld 'afdeling' bij kast (zie afbeelding) dan dien je de publieke beschrijving hiervan ook mee te nemen. In voorbeeld hieronder wordt dat dan kast:"4080|gelijkvloers groteletterboeken".

 

printscreen afdeling bij kast

 

pbs-class (of rmt):

  • toon de inhoud van alles met dezelfde 'Aard van het werk/PK-genre'
  • pbs-class: combineer je met branchnaam, pipe-teken en code van de aard of RMT
        

bv. pbs-class:Antwerpen/Antwerpen|SPR (of rmt:Antwerpen/Antwerpen|SPR)
bv. WISE:
rmt:Oost-Vlaanderen/Kruisem/Kruishoutem|B2

Voor Wise werkt de index 'rmt' ook op vestigingsnummer, dus bv rmt:6320|B4

pbs-signature (of signatuur):

  • geef weer wat dezelfde signatuur heeft
  • pbs-signature: combineer je met branchnaam, pipe-teken | en de signatuur
        

bv. pbs-signature:sint-gillis-waas|738.8
            (of signatuur:sint-gillis-waas|738.8)
bv. WISE:
pbs-signature:Oost-Vlaanderen/Beveren|CHAR
(of signatuur:Oost-Vlaanderen/Beveren|CHAR)

Voor Wise werkt de index 'signatuur' ook op vestigingsnummer, dus bv signatuur:6320|char 

pbs-zizo (of zizo):

  • toon de records met deze ZIZO-code in het plaatskenmerk. Let op: dit werkt alleen als de ZIZO-code afzonderlijk in het plaatskenmerk doorkomt (niet bij Brussel en PBS Limburg)
  • pbs-zizo: branchnaam pipe-teken en ZIZO-code
        

bv. pbs-ZIZO:lokeren|WTUIT (of zizo:lokeren|WTUIT)
bv. WISE:
pbs-zizo:Oost-Vlaanderen/Sint-Gillis-Waas/Hoofdbibliotheek|VRKUN (of zizo:Oost-Vlaanderen/Sint-Gillis-Waas/Hoofdbibliotheek|VRKUN)

Voor Wise werkt de index 'zizo' ook op vestigingsnummer, dus bv zizo:6320|LGAGVT

taalpunt
Toon de records met deze taalpuntcode in het plaatskenmerk.
taalpunt:TJW

Contact en praktische vragen

Ik wil een boekvoorstelling geven in de bibliotheek. Kan dat?

De bibliotheek hanteert volgende voorwaarden voor het geven van een boekpresentatie:

• De aanvrager dient twee maand voorafgaand aan de gewenste datum van presentatie een

aanvraag in via een mail aan bibliotheek@herentals.be. Zo kan er tijdig een datum voor het

evenement geblokkeerd worden in de activiteitenkalender van de bibliotheek.

• De aanvrager kan enkel aanspraak maken op een boekpresentatie in de bibliotheek indien er

een duidelijk aantoonbare link is met Herentals. Een aanvraag voor een boekpresentatie kan

geweigerd worden als deze politiek geladen is. De bibliothecaris kan hierover beslissen en

indien nodig terugkoppelen met het beheersorgaan.

• Indien de gewenste datum van presentatie niet past in de activiteitenkalender van de

bibliotheek wordt er in overleg met de aanvrager gezocht naar een mogelijke alternatieve

datum. De aanvrager kan geen specifieke datum opeisen.

• De bibliotheek biedt voor een boekpresentatie de leeszaal of de polyvalente ruimte aan. Een

boekpresentatie kan voor maximum 40 aanwezigen georganiseerd worden.

• De aanvrager beseft dat de bibliotheek slechts een zeer beperkte technische ondersteuning

(podium, beamer, scherm, 1 loopmicrofoon en versterker) kan bieden. Indien de aanvrager

een ruimere technische ondersteuning wenst, staat deze zelf in voor eventuele huur,

plaatsing en bediening van dit technische materiaal. De bibliotheek is niet verantwoordelijk

voor eventuele schade aan dit materiaal.

• Een boekpresentatie in de bib staat open voor iedereen en wordt gecommuniceerd via de

reguliere communicatiekanalen van de bibliotheek. De inschrijvingen hiervoor worden

beheerd door de bib.

• Indien de aanvrager een receptie bij de boekpresentatie wenst, verwijst de bibliotheek de

aanvrager door naar het cultuurcentrum. De aanvrager doet dan zelf een aanvraag voor een

evenement en receptie via cultuurcentrum@herentals.be

E-boeken uitleenplatform

Kan ik een e-boek ook lezen in het buitenland?

Ja. Je hebt wel internet nodig om een boek te downloaden op een toestel naar keuze.

Hoe zit het met lenen, verlengen, reserveren en boetes?

Je kan per Mijn Bibliotheek-profiel telkens 2 e-boeken lenen en 2 e-boeken tegelijk reserveren. Het aantal lidmaatschappen in dat profiel speelt geen rol.

Een reservatie blijft 3 dagen beschikbaar. Als een gereserveerd e-boek vrij is en je hebt nog geen 2 titels uitgeleend, wordt het e-boek automatisch aan jou uitgeleend. Heb je al 2 boeken uitgeleend en wil je graag een andere titel lenen? Dan dien je eerst één titel terug in via ‘Mijn boeken’ in de app of de desktopversie.

Het is niet mogelijk om e-boeken te verlengen wegens de langere uitleentermijn van 6 weken. Wil je een boek toch langer houden? Dan leen je het opnieuw uit als de uitleentermijn verstreken is. Let wel: dit is enkel mogelijk indien het boek niet gereserveerd is door een andere lener. Zolang een e-boek niet gereserveerd werd door iemand anders, kan je het onbeperkt opnieuw uitlenen.

Aangezien je niet te laat kan inleveren, moet je nooit een boete betalen. Na 6 weken verdwijnt het boek automatisch uit je bibliotheek.

 

 

Wat zit er allemaal in de collectie?

De digitale collectie is samengesteld uit de titels die door de uitgevers ter beschikking worden gesteld aan de bibliotheken. De collectie omvat dus niet alle e-boeken die op de markt zijn. We focussen op Nederlandstalige volwassenen fictie en non-fictie. Er is ook een aanbod aan Engelstalige titels. Recente titels en populaire auteurs worden daarentegen vaak niet ter beschikking gesteld. En ook boeken voor kinderen en jongeren en audioboeken zitten momenteel niet in het aanbod, maar misschien is er in de bibliotheek wel een papieren versie van het boek dat je zoekt.

 

Waarom krijg ik geen toegang tot het uitleenplatform cloudLibrary?

Om e-boeken te kunnen lenen moet je lid zijn van een bibliotheek die deze dienst aanbiedt. Je kan je enkel aanmelden met je Mijn Bibliotheek-profiel als je lidmaatschap bij de bib nog geldig is.

Op welke toestellen kan ik e-boeken ontlenen? En zijn er handleidingen?

Smartphone of tablet

Om e-boeken te ontlenen op een smartphone of tablet moet je de cloudLibrary-app installeren op je smartphone of tablet. De app is beschikbaar voor iOS (iOS 8 of recenter), Android (Android 4.1 of recenter) en ook voor de tablets (en niet de e-readers) van Amazon (Nook, Kindle Fire, Kindle Fire HD en Kindle Fire HDX).

Meer info vind je in de handleiding cloudLibrary voor tablet/smartphone apple of cloudLibrary voor tablet/smartphone android.

E-reader

Je kan de e-boeken lezen op bijna alle e-readers. Enkel de Kindle e-readers van Amazon zijn niet compatibel. Een beperkt aantal verouderde e-readers zijn ook niet bruikbaar.

In de handleiding cloudLibrary voor e-reader apple of cloudLibrary voor e-reader android wordt stap voor stap uitgelegd hoe je e-boeken via cloudLibrary op je e-reader kan plaatsen.

Computer

Om e-boeken te ontlenen via je computer ga je naar https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/deBib/Featured en meld je je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel. 

Meer info vind je in de handleiding cloudLibrary voor pc .

Je kan met 1 Mijn Bibliotheek-profiel e-boeken tegelijk lezen op 7 verschillende toestellen. Via de bladwijzer kan je onthouden waar je zat in het boek.

 

 

Mijn Bibliotheek

Hoe koppel ik extra lidkaarten aan mijn Mijn Bibliotheek profiel?

Meld je aan bij Mijn Bibliotheek en kies bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie 'bibliotheken en lidmaatschappen'.

Je ziet een overzicht van alle reeds gekoppelde lidmaatschappen. 

Klik onderaan de pagina op de Voeg bibliotheekkaart toe knop en volg de stappen.

Na het invullen van je lidmaatschapsgegevens en geboortedatum krijg je een e-mail met een unieke bevestigingscode toegestuurd op het e-mailadres dat bij de bibliotheek bekend is. Kijk je spamfolder na als je de mail niet meteen in je inbox vindt. De toegestuurde code moet je ingeven om de koppeling te voltooien. Kreeg je de mail niet aan? Neem dan contact op met de bib.

Een visuele weergave van hoe dat werkt zie je hier:

Wat is Mijn Bibliotheek?

Met een Mijn Bibliotheek-profiel kan je gebruik maken van de online diensten van de bibliothe(e)k(en) waar je lid van bent: online reserveren, verlengen, lijsten maken en betalen (nog niet in alle bibliotheken). Je krijgt bovendien toegang tot de digitale collecties van jouw bibliotheek: e-boeken, digitale kinderboeken van Fundels, digitale kranten en tijdschriften van Gopress of films streamen via het Daltonplatform.

Met een Mijn Bibliotheek-profiel beheer je meerdere lidmaatschappen, zodat je bijvoorbeeld de uitleningen van je kinderen kan verlengen. Je kan ook lidmaatschappen bij verschillende bibliotheken koppelen aan één Mijn Bibliotheekprofiel, zo moet je je maar één keer aanmelden om acties voor die verschillende lidmaatschappen uit te voeren.

 

In deze video ontdek je hoe je een Mijn Bibliotheek-profiel aanmaakt en wat je er allemaal mee kan doen: registreren, uitlenen & verlengen, reserveren, kosten, leenhistoriek, berichten, lijsten, bibliotheken & lidmaatschappen.

Hoe maak ik een Mijn Bibliotheek-profiel aan?

Klik op "Aanmelden bij Mijn Bibliotheek" (rechtsboven op de site) en klik op de aanmeldpagina de link "Maak een profiel aan" aan.

Mijn Bibliotheek aanmeldscherm juli 2020

 

Volg de stappen van het registratieformulier:

  1. Geef het e-mailadres op dat je wil gebruiken voor je profiel, klik "Ga verder". 
  2. Vul je bibliotheek in, klik "Ga verder".
  3. Vul je bibliotheekkaartnummer of rijksregisternummer in en je geboortedatum in het formaat jjjj-mm-dd (dus bv. 1990-02-20), klik "Ga verder".
  4. Je ontvangt een e-mail met een unieke code op het e-mailadres dat bij de bibliotheek bekend is. Kijk je spamfolder na als je de mail niet meteen in je inbox vindt. Om de koppeling te voltooien moet je deze unieke code ingeven, klik "Ga verder".
  5. Vervolledig je Mijn Bibliotheek-profiel: hier kies je een eigen wachtwoord en een gebruikersnaam. Daarmee kun je later inloggen op onze site. Klik op “Profiel aanmaken”. 
  6. Als laatste stap bevestig je je e-mailadres via de mail de je kreeg en je bent klaar!

Of bekijk het hoofdstuk over registreren:

 

Kan ik een mailtje krijgen als het einde van mijn uitleentermijn nadert?

Als je bij het inschrijven bij de bibliotheek je mailadres doorgaf aan de bibliotheekbalie dan krijg je normaal gezien automatisch een mailtje een aantal dagen voor de uitleentermijn verloopt. 

Tip: kijk zeker ook na of de mail niet in een spam-folder is beland.

Krijg je nog geen automatische mails aan? Neem contact op met de bib en dan brengen we dit voor jou in orde.

Waarom een Mijn Bibliotheek profiel aanmaken?

Als je een profiel hebt bij Mijn Bibliotheek kun je:

  • jouw ontleende materialen online verlengen of gewenste items reserveren
  • thuis de digitale collecties van de bib bekijken: GoPress krantenarchief, Fundels, e-boeken ...
  • een overzicht van je kosten bekijken
  • lidmaatschappen van verschillende bibliotheken of verschillende gezinsleden samen beheren. Aan één profiel kun je zoveel lidkaarten koppelen als je wenst.
  • lijstjes maken en bewaren van je favoriete bibliotheekitems

 

In deze video ontdek je hoe je een Mijn Bibliotheek-profiel aanmaakt en wat je er allemaal mee kan doen: registreren, uitlenen & verlengen, reserveren, kosten, leenhistoriek, berichten, lijsten, bibliotheken & lidmaatschappen.

Hoe kan ik een overzicht krijgen van mijn uitleningen en mijn uitgeleende materialen verlengen?

Meld je aan bij Mijn Bibliotheek om je uitleningen te bekijken en om de uitleentermijn van uitgeleende items te verlengen. Nog geen profiel? Volg deze stappen.

screenshot user menu

Wanneer je bent aangemeld kun je het gebruikersmenu gebruiken om je persoonlijke gegevens te consulteren. Het bekijken van je uitleningen vind je als eerste optie terug.

Als je meerdere lidkaarten gekoppeld hebt kies dan de bibliotheekkaart waarvan je de uitleningen wenst te bekijken.

Bij elk item kun je zien wanneer en in welke bibliotheek je het geleend hebt. Je ziet ook hoe lang je uitleentermijn nog loopt, of dat deze vervallen is. Items waarvan je de uitleentermijn kunt verlengen hebben een verlengknop. Zie je geen verlengknop? Dat betekent dat de uitleenvoorwaarden van jouw bibliotheek geen verlenging meer toestaan. Bovenaan het overzicht is er ook een knop waarmee je in één keer alle items die verlengbaar zijn kunt verlengen.

Het hoofdstuk 'uitleningen en verlengingen' uit onderstaand filmpje vat het allemaal nog eens samen:

 

Reglement en tarieven

Als ik lid ben van bibliotheek Herentals en daar mijn lidgeld betaal(d heb), moet ik dan in de andere Neteland-bibliotheken nog lidgeld betalen?

Neen. Je betaalt je jaarlijkse lidgeld in één van deze 5 bibliotheken. Je bent dan lid van Bibliotheek Neteland en kan in de 5 bibliotheken terecht om te lenen.

Hoe kan ik zien hoe lang mijn abonnement nog geldig is?

Ga naar je Mijn bibliotheek-account of vraag info aan een baliemedewerker.

Krijgen studenten en leerkrachten een gratis basisabonnement?

Ja, op vertoon van hun studenten- of lerarenkaart krijgen studenten en leerkrachten een gratis basisabonnement.

Klassen van scholen op het grondgebied van Herentals, Morkhoven of Noorderwijk kunnen klas-en projectkaarten aanvragen.

Blijven de ‘witte pasjes’ geldig?

Ja, de ‘witte pasjes’ blijven geldig.

Wanneer is een comfortkaart zinvol?

Met een comfortkaart kan je dubbel zoveel materialen lenen (30 i.p.v. 15). Wil je graag meer materialen kunnen uitlenen, dan kan een comfortkaart handig zijn voor jou.

Het kan ook zijn dat je als gezin, familie of samenwonenden liefst het overzicht behoudt en maar 1 bibliotheekaccount wenst. Ook dan is een comfortkaart zinvol. Meerdere leden kunnen dan met behulp van hun eigen volgkaartje gebruiken maken van één en hetzelfde account.

Let op: indien jullie met meerdere personen gebruik willen maken van de e-diensten (bijvoorbeeld de e-boeken) dan neem je beter elk apart een basisabonnement.

Kan ik lid worden van de bibliotheek zonder fysiek langs te komen?

Ja, dat kan via mail geregeld worden. Mail alle nodige informatie door naar bibliotheek@herentals.be: je adres, mailadres, gsm-nummer. Voeg ook een scan van beide zijden van je e-id toe aan je mail.

Wat betekent boetevrij?

Het blijft belangrijk dat je jouw materialen tijdig terug brengt. Bezorg daarom de bib jouw emailadres. Dan kan de bib jou daarbij helpen door een herinnering te sturen.

Door je materiaal tijdig terug te brengen, kunnen andere leden ook gebruik maken van dit materiaal. Iedereen gelukkig, toch?

Wat gebeurt er als je toch te laat bent?

Dan stuurt de bibliotheek een aantal mails en/of brieven om je eraan te herinneren dat je dit materiaal terug moet brengen. De bibliotheek rekent geen boetegeld per materiaal meer aan. Het cijferwerk van € 0,10 per materiaal per dag valt weg. Je hoeft dus niet meer voor € 0,10 aan te schuiven aan de betaalautomaat. En de bibliotheek hoeft geen herinneringen meer te versturen voor € 0,10. Dit is voor iedereen gemakkelijker.

Let op: het aantal gratis verwittigingen dat de bibliotheek jou stuurt, is beperkt. De derde herinnering kost je € 6,00. Reageer je ook hier niet op, dan wordt je dossier overgebracht naar de financiële dienst en lopen de kosten nog verder op.

Maar als je dan slim bent, kan je toch nog een paar weken het materiaal gratis houden?

Ja, dat is slim. Maar niet vriendelijk: zo verhinder je dat andere mensen dit materiaal kunnen lenen en gebruiken.

Wat betekent nultolerantie?

Je kan geen schuld meer opbouwen. Heb je kosten? Dan moet je die eerst betalen. Anders wordt je lidmaatschap geblokkeerd. De bibliotheek werkt dus net hetzelfde als de bakker of de slager: eerst betalen.

Waarom werkt Bibliotheek Neteland met een nultolerantie?

Dit is eigenlijk een heel normale manier van werken. Kijk maar even om je heen: ook in winkels, ook bij het administratief centrum: als je iets wilt kopen, dien je onmiddellijk te betalen. De bibliotheek gaat dus mee met de tijd.

Ik heb een verloren bibliotheekmateriaal teruggevonden. Dit is nog in goede staat. Kan ik het nog steeds inleveren en mijn betaalde vergoeding terugkrijgen?

Neen, materialen die vergoed zijn, worden afgeschreven en niet terug aanvaard. Ook niet als het minder dan een jaar geleden is dat je de vergoeding betaald hebt.