Najaarslezingen

Vijf inzichten voor het nieuwe decennium.

Bibliotheek Neteland organiseert in het najaar van 2020 een lezingenreeks rond ‘Vijf inzichten voor het nieuwe decennium’. Plaatsen zijn beperkt. Deelnemen kost € 5 per persoon. Bekijk de flyer en reserveer hieronder tickets!

NIEUWE DATUM - De invloed van Rusland én de VS op het Westen

Jan Balliauw, 9 maart om 20.00 uur in de Volle Vaart in Grobbendonk

In deze lezing gaat Jan Balliauw, "grand reporter" voor radio en TV, dieper in op het ontstaan van de huidige crisis en welke gevolgen die heeft voor de relaties tussen Rusland en het Westen. Hij geeft ook aan welke strategie Rusland daarbij gebruikt, vaak in het Westen gekenmerkt als ‘hybride oorlogsvoering’, welke gevolgen die strategie tot nu toe heeft gehad en hoe het Westen daarop heeft gereageerd. Maar even nauwgezet volgt Jan Balliauw de geopolitieke wendingen die de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS veroorzaakt en zal hij uiteenzetten hoe de lidstaten van de Europese Unie best omgaan met hun nieuwe assertieve buur in het oosten.

Foto Jan Balliauw
Bestel hier je tickets

Klimaatopwarming: globale feiten, regionale gevolgen

Lander Van Tricht, dinsdag 15 september om 20.00 uur in Feestzaal Boekelheem in Olen

Geloof en ongeloof alom... voor- en tegenstanders... bangmakerij, geldklopperij, politiek gezever... discussies bij de vleet... Maar hoe erg is het nu gesteld met onze planeet? Of valt het allemaal nog wel mee? Wat moeten we ermee?

In deze lezing legt Lander Van Tricht, wetenschapper gespecialiseerd in klimaat- en gletsjeronderzoek, uit waarom en hoe het klimaat verandert en wat de lokale effecten van het veranderende klimaat zijn. Hij gaat daarbij specifiek in op de regio en omstreken. De klimaatverandering gaat immers veel verder dan een stijgende zeespiegel en minder gletsjers. Hittegolven en felle onweersbuien zullen een impact hebben op de land- en tuinbouw maar ook op het dagelijkse leven van iedereen.

Lander Van Tricht

 

Logo Vormingplus Kempen

 

Bestel hier je tickets

Hoe slim is de artificiële intelligentie van de toekomst?

Stijn Derammelaere, vrijdag 9 oktober om 20.00 uur in de bib van Herentals

Doen robots straks al het werk voor ons? Stijn Derammelaere, professor mechatronica aan de Universiteit Antwerpen, ontdoet artificiële intelligentie van haar mythische status en geeft een antwoord op pertinente vragen.

De media staan vol met berichten over spectaculaire ontwikkelingen op vlak van artificiële intelligentie (AI). Van software die uw geaardheid kan bepalen op basis van één foto tot drones die zelf beslissen om terroristische organisaties aan te vallen. De toon van dat nieuws is vaak alarmerend. Wie AI zegt, denkt vaak aan een massaal verlies van jobs.

Hoog tijd dus om een en ander in perspectief te zetten.

Als professor mechatronica werkt Stijn dagelijks met de nieuwste innovaties. Een verhaal met spitstechnologische kantjes maar daar blijft het niet bij. Stijn heeft ook oog voor de sociale, economische en maatschappelijke impact van artificiële intelligentie.

Foto Stijn Derammelaere
Logo Tijdzat
Logo Vormingplus Kempen
Bestel hier je tickets

De nieuwste ontwikkelingen in de sportindustrie

Hans Vandeweghe, donderdag 22 oktober om 20.00 uur in GOC Ter Voncke in Herenthout

Columnist en journalist van De Morgen Hans Vandeweghe is de uitgelezen persoon om ons in te leiden in de nieuwste tendensen en ontwikkelingen van de wereldwijde sportindustrie. Wat tekent er zich in de nabije toekomst af aan innovaties in trainingsmethoden, sportvoeding, jammer genoeg ook doping en is er een positieve uitkomst uit de coronacrisis die de afgelopen maanden het internationale sportgebeuren lamlegde?

Als voormalig directeur communicatie van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en gewezen algemeen directeur van de Vlaamse Wielrijdersbond (VWB) heeft Hans al het een en ander zien passeren. Als ervaren sportjournalist bij het kruim van onze kranten en weekbladen, met specialismen als de sportindustrie, de sportsociologie en doping weet Hans als geen ander in dit kluwen zijn weg te vinden.

Foto Hans Vandeweghe
Bestel hier je tickets

Hoe haalt u het beste uit uw hersenen?

Mark Mieras, woensdag 18 november om 20.00 uur (via livestream)

Hoe blijf je overeind in een snel veranderende en vaak competitieve wereld? Een leven lang leren, dat is de uitdaging. Wetenschapsjournalist Mark Mieras neemt met ons een duik in de hersenen. Hoe werkt leren? Hoe werkt creativiteit? Wat is de kracht van nieuwsgierigheid? Van plezier? Welke neurale netwerken activeert u om met externe druk en ongemakken om te gaan en burn-out te voorkomen? Kortom: hoe houdt u uw hersenen op koers?

Mark Mieras (1962) is auteur van onder andere de bestsellers 'Ben ik dat?' en ‘Liefde’. Deze bestsellers geven een onthullend en herkenbaar beeld van ons beweeglijke brein. In zijn werk staan menselijke elementen centraal als creativiteit, trots, spel en plezier. “De zachte factoren stellen op de langere termijn harde randvoorwaarden aan ons functioneren,” aldus Mieras, die ooit cum laude afstudeerde als theoretisch natuurkundige.

Deze lezing is een samenwerking tussen Bibliotheek Neteland en Thomas More Vorselaar.

UPDATE: Livestream lezing Mark Mieras!

Vanaf 29 oktober 2020 worden de coronamaatregelen in o.a. de cultuursector verscherpt: alle culturele evenementen (met een fysiek publiek) worden geschrapt. Maar niet getreurd, we bieden de lezing gewoon digitaal aan! Kies voor de livestream om een plaatsje te reserveren in het comfort van je eigen woonkamer. Vergeet niet om je e-mailadres mee te geven bij je inschrijving! (Wie al voor de lezing was ingeschreven heeft een mail ontvangen met extra info.)

Foto Mark Mieras
Logo WiWeTeR Thomas More
Logo Thomas More
Bestel hier je tickets